Jaunais gads jau ir pie durvīm, laiks atdzesēt šampanieti! Precīzāk sakot, kavu, jo tieši tā Spānijā sauc dzirkstošo vīnu. Kava galvenokārt tiek ražota Katalonijā, Penedes reģionā, un tai ir aizsargāts izcelsmes nosaukums. Saskaņā ar likumu, reģioni, kuriem ir tiesības ražot kavu, ir arī: Rioha, Ekstremadura, Valensija, Aragona un Navarra. Slavenākie ražotāji ir Codorniu un Freixenet. San-Sadurni-d'Anoja pilsēta, kas atrodas netālu no Barselonas, tiek atzīta par kavas galvaspilsētu. Tieši no Codorniu vīna darītavas, kas atrodas Katalonijas pilsētā Vilafranka del Penedes, sākās Spānijas kavas vēsture. 1872. gadā vīna darītavas īpašnieks Dons Hosē Roventoss izlaida pirmo dzirkstošā vīna pudeli. Viņš apguva šampanieša vīnu tehnoloģiju Francijā un pirmais veiksmīgi ieviesa šampanizācijas metodi savā dzimtenē. Kava galvenokārt tiek gatavota no 3 vīnogu šķirnēm: Macabeo, Xarel·lo un Parellada. Rozā šampanietim tiek izmantotas arī sarkanās šķirnes Garnacha, Monastrell, Pinot Noir. Kavas nogatavināšanas process ilgst vismaz 9 mēnešus. Starp citu, nosaukums "kava" cēlies tieši no vīna nogatavināšanas vietas apzīmējuma. Katalāņu valodā "cava" nozīmē ala vai pagrabs. Pēc nogatavināšanas pakāpes kava var būt joven (9-15 mēneši), reserva (15-30 mēneši) un gran reserva (vairāk nekā 30 mēneši). Absolūtais vairākums tiek ražots bez cukura pievienošanas – Brut Nature – tā ir populārākā kategorija. Saskaņā ar izplatīto uzskatu, par kavas augsto kvalitāti liecina tās burbuļi. Jo tie ir smalkāki un mazāki, jo kvalitatīvāks ir dzēriens.