Šodien plkst. 11:00 Valensijas pilsētā Sueca sāksies 59. Starptautiskais Valensijas paeljas konkurss. Šis kulinārijas konkurss, kas veltīts paeljas gatavošanai, tiek rīkots katru gadu ar mērķi noteikt labāko meistaru vienam no starptautiskākajiem Spānijas gastronomijas ēdieniem. Konkursa vēsture aizsākās 1961. gadā. Tajā gadā tika atzīmēta 600. gadadiena kopš Dievmātes tēla parādīšanās svinībām, Suecas aizbildnes, turklāt Eiropas tūristi sāka atklāt Spānijas Vidusjūras piekrasti atpūtai. Šo iemeslu dēļ toreizējais pilsētas mērs Fransisko Segarra Fabija nolēma rīkot svētkus, kas veltīti paeljai. Viss sākās ar Rīsu festivālu, kas ietvēra valsts mēroga paeljas konkursu un Rīsu kavalkādi – zirgu gājienu, kuru vadīja Rīsu karaliene, tērpta tradicionālajā valensiešu apģērbā. Pasākuma popularitāte pakāpeniski pieauga, un 1980. gadā svētki ieguva tūrisma intereses statusu. 1987. gadā sākās Valensijas kopienas Virtuves vadītāju kluba, Valensijas pavāru un maiznieku asociācijas un Spānijas pavāru un maiznieku federācijas sadarbība, kopš tā laika viņi kļuva par oficiālajiem konkursa organizatoriem. 1990. gadā festivālā piedalījās starptautiskie dalībnieki no Eiropas, ASV un Japānas. Tajā pašā gadā oficiāli tika apstiprināta Valensijas paeljas recepte konkursam, un Starptautiskā festivāla svinības tika pasludinātas par nacionālas tūrisma pievilcības notikumu. 2016. gadā tika pievienots jauns pusfināls Austrālijai un Jaunzēlandei, kas notika Tasmānijā. Dalībniekiem jābūt profesionāliem pavāriem, pilngadīgiem, pārstāvot restorānus vai organizācijas, kas saistītas ar gastronomiju. Katru pavāru var pavadīt palīgs. Paelja tiek gatavota 15 cilvēkiem saskaņā ar recepti, ko izstrādājusi Starptautiskā konkursa organizācijas komiteja un apstiprinājis Valensijas kopienas Pavāru klubs. Tradicionāli Valensijas paelja tiek gatavota no Bomba rīsiem, vistas un truša gaļas, gliemežiem, pupām un pupiņām, pievienojot safrānu. Konkursa recepte obligāti satur slepenu sastāvdaļu, kuras noslēpumu atklās pirms starta. Papildus produktiem organizācija nodrošina katram dalībniekam 70 cm diametra pannu, trijkāja statīvu pannai un malku ēdiena pagatavošanai. Pēdējā gada pusfinālā piedalījās 8 pasaules valstis. Finālā iekļuva 8 pavāri no Austrālijas, Japānas, Meksikas, ASV, Francijas un Itālijas, kuri šodien sacentīsies ar labākajiem Valensijas pavāriem. Uzvarētājs iegūs titulu kā labākais pasaulē oriģinālās Valensijas paeljas šefpavārs un naudas balvu. Pagājušajā gadā uzvaru guva pavāri no restorāna Bon Aire El Palmarā. Tas ir ļoti simboliski, jo tieši El Palmar ciematā, tikai 12 km no Valensijas, pie Albuferas ezera, kur purvainajos laukos gadsimtiem ilgi audzēja rīsus, pirmo reizi tika pagatavots šis ēdiens, kas kļuva par Spānijas virtuves karalieni.