Spānijas lielveikalu plauktos jau ir parādījies turrons — tradicionāls spāņu Ziemassvētku saldums. Lai gan līdz pašiem Ziemassvētkiem vēl ir veseli divi mēneši. Kas ir turrons, kā tas radies, kādi veidi pastāv – to visu var uzzināt mazajā pilsētiņā Hihonā, kas atrodas Alikantes provincē. Šeit šim gardumam ir veltīts vesels muzejs. Kāpēc tieši tur, jūs jautāsiet. Lieta tāda, ka jau izsenis Hihona tiek uzskatīta par Alikantes provinces mandeļu galvaspilsētu un riekstu nugas dzimteni. Jā, turrons ir nuga, kas tradicionāli tiek gatavota no medus, olu baltumiem un grauzdētām mandelēm vai citiem riekstiem. Tas vienā vai otrā formā ir pazīstams Vidusjūras reģionā kopš Senās Romas laikiem. Iespējams, pirmais pieminējums par gardumu, kas līdzinās mūsdienu turronam, attiecas uz 15. gadsimtu: zināms, ka torrone tika pasniegts Itālijas Kremonā 1441. gadā banketā par godu Frančesko Sforcas un Bjankas Marijas Viskonti kāzām. Hihonā turrona ražošana ir dokumentēta kopš 16. gadsimta, tomēr ir ziņas, ka pilsētā šo saldumu gatavoja jau 13. gadsimtā. Turronam ir daudz dažādu veidu. Bet kopumā tas iedalās divās lielās grupās pēc cietības pakāpes: 1. Alikantes (cietais) – kad karamelizētajai masai pievieno mandeles – ļoti līdzīgs mūsu bērnībā pazīstamajiem kozinakiem. 2. Hihonas (mīkstais) – sasmalcināta pastveida riekstu masa, kas līdzinās halvai. Produkta kvalitāti nosaka mandeļu saturs. Oriģinālajam Hihonas turronam jābūt 64 % mandeļu, Alikantes — 60 %. Pašlaik dažādu turrona veidu daudzveidība ir vienkārši pārsteidzoša. To gatavo no lazdu riekstiem, zemesriekstiem, pievienojot valriekstus, šokolādi, augļu pralīnes, liķierus, marcipānus, sukādes, kokosriekstus utt. Bet klasiskākais tiek uzskatīts tieši mandeļu turrons. Alikantes un Hihonas turroni pat ir aizsargāti ar oficiālu ģeogrāfiskās izcelsmes statusu. Hihonas muzeja ekspozīcija stāsta par visiem šī konditorejas izstrādājuma gatavošanas niansēm. Ražošanas procesu demonstrē nelielā filmā, trīs stāvus aizņem izejvielu un aprīkojuma izstāde. Miniatūrā attēloti visi izgatavošanas posmi. Slavenākie zīmoli ir izstādīti vitrīnās. Un, protams, šeit var nobaudīt svaigi pagatavotu gardumu un iegādāties iecienīto. Muzejs atrodas fabrikas teritorijā. Pilsētā kopumā ir 30 turrona ražošanas fabrikas, lielākā daļa no tām strādā no septembra līdz decembrim. Lieta tāda, ka mandeļu raža tiek ievākta no augusta. Šis fakts izskaidro, kāpēc turrons tiek uzskatīts par Ziemassvētku un Jaungada saldumu un no februāra līdz oktobrim lielākajā daļā lielveikalu to vairs nevar atrast.