22 | 09 | 2019
Kurš gan no mums bērnībā nav sapņojis nonākt īstā šokolādes fabrikā vai, lasot Roalda Dāla pasaku "Čārlijs un šokolādes fabrika", nav iedomājies sevi kādu no varoņiem šajā saldajā bērnu paradīzē? Alikantes provincē, mazajā pilsētiņā Vilajojosa, netālu no Benidormas, šo bērnības sapni var piepildīt. Šeit atrodas slavenā Valor fabrika, kas tiek uzskatīta par šokolādes ražotāju Nr. 1 Spānijā. Pirms 138 gadiem, 1881. gadā, vietējais "Vili Vonka" – Valeriāno Lopess Ljorēts, pazīstams kā seniors Valor, izveidoja nelielu ģimenes uzņēmumu šokolādes ražošanai. Sākumā ideja nešķita veiksmīga, jo ciemats specializējās zvejniecībā, bet seniors Lopess pēkšņi izlēma ražot šokolādes tāfelītes. Pirmie degustatori, protams, bija ģimenes locekļi un paziņas, bet pakāpeniski bizness attīstījās. Līdz 19. gadsimta vidum katram šokolādes meistaram tika piešķirts reģions, kur viņš varēja tirgot savu produkciju, un seniors Valor piegādāja savu šokolādi vairākām pilsētām Toledo un Kuenkas provincēs. Kad bizness nonāca dibinātāja dēla rokās, ziņas par Vilajojosas šokolādi jau bija sasniegušas Madridi. Liels attīstības lēciens notika 20.–30. gados 20. gadsimtā, kad fabrikai tika pieslēgta elektrība un parādījās kravas auto pasūtījumu piegādei citās pilsētās. Sešdesmito gadu vidū fabrika pārcēlās uz pilsētu, tika uzbūvēts jauns, liels ražotnes komplekss, kas ļāva palielināt ražošanu un paplašināt sortimentu. Uzņēmums sāka ražot 100% tīru šokolādi, atsakoties no kakao sviesta aizstāšanas ar augu taukiem. Šokolādes ražošanas process šeit joprojām ietver visas stadijas – no kakao pupiņu malšanas līdz gatavai tāfelītei. Pirmā moderna šokolādes fabrika, ko Valor izveidoja Spānijā, tika atklāta 1984. gadā. Tā bija pirmās franšīzes aizsākums, kas parādījās 1993. gadā. Pašlaik Valor šokolādes veikali un kafejnīcas darbojas visā Spānijā, un fabrikas produkcija tiek eksportēta uz daudzām pasaules valstīm. Tagad fabrika ir atvērta apmeklētājiem. Ekskursijas pa seno dzīvojamo māju un darbnīcu, kur atrodas muzeja ekspozīcija, ir bez maksas. Muzejā var apskatīt pirmos rīkus, ar kuriem kādreiz tika gatavota šokolāde. Muzeja teritorijā siltumnīcā pat aug savs kakao koks. Tomēr Spānijas klimats nav piemērots kakao pupiņu audzēšanai rūpnieciskā apjomā, tāpēc tās tiek piegādātas no Ekvadoras, Ganas un Peru. Ekskursijas laikā tiek demonstrēta īsfilma par fabrikas vēsturi un piedāvāta pastaiga pa stikla galeriju virs cehiem, kur var vērot ražošanas procesu. Šis aromātiskais ceļojums šokolādes pasaulē noslēdzas ar bezmaksas degustāciju muzeja veikaliņā, kur var iegādāties iepatikušos fabrikas produktus.